• Home
  • Obiad
  • Wegetariańskie spaghetti z czosnkiem i papryką
0 0

Udostępnij przepis swoim znajomym:

Albo możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres url

Składniki

150 g makaronu (najlepiej pełnoziarnisty)
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 cebuli
3 ząbki czosnku
2 pomidory
1/4 papryki żółtej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
szczypta soli, pieprzu
1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Wegetariańskie spaghetti z czosnkiem i papryką

  • 35 min
  • Porcji 2
  • Średni

Opis

Wegetariańskie spaghetti z czosnkiem, żółtą papryką, zblendowanymi pomidorami oraz ziołami. Jest to świetna alternatywa dla ciężkostrawnych, tłustych, tradycyjnych spaghetti, które zazwyczaj przygotowujemy. Z przepisu wychodzi podwójna porcja czyli możecie zjeść ją we dwójkę lub sobie zostawić na jutrzejszy obiad. Porcja spaghetti to ok. 390 kcal.

 

(Visited 5 244 times, 2 visits today)

Wykonanie

1
Zrobione

Makaron gotujemy według wskazań producenta. Na patelni smażymy na rozgrzanej oliwie posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek.

2
Zrobione

Pomidory blendujemy, wlewamy do zarumienionej cebulki, dodajemy również pokrojoną paprykę oraz przyprawy. Na końcu aby sos był bardziej kremowy to dodajemy jogurt naturalny. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, tzn. tak długo aż sos zrobi się zdecydowanie gęstszy. Smacznego!

Asia

Ryż na mleku z gorzką czekoladą i żurawiną
poprzedni
Ryż na mleku z gorzką czekoladą i żurawiną
Deser truskawkowy z Chia
następny
Deser truskawkowy z Chia

Dodaj komentarz