• Home
  • Obiad
  • Pieczony pstrąg z masełkiem czosnkowo-pietruszkowym
1 0

Udostępnij przepis swoim znajomym:

Albo możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres url

Składniki

2 świeże pstrągi (łososiowate z Lidla)
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
szczypta soli, pieprzu, przyprawy do ryb
3 ząbki czosnku
cytryna (po upieczeniu)

Pieczony pstrąg z masełkiem czosnkowo-pietruszkowym

  • 35 min
  • Porcji 2
  • Średni

Opis

Dzisiaj będąc w Lidlu rzuciły mi się w oczy świeże pstrągi łososiowate, które za mną “chodziły” już przez jakiś czas! Uwielbiam pieczone lub grillowane ryby w sreberku, z dodatkiem masełka czosnkowego, koperku, pietruszki :) Więc tak właśnie zdecydowałam się je zrobić. Do pstrąga świetnie pasuje z brązowym ryżem, młodymi ziemniaczkami.

Teraz mała ciekawostka o pstrągach: :)

Jest jednym z liderów, jeśli chodzi o zawartość cennych kwasów omega-3 wśród wszystkich ryb słodkowodnych. Poza tym zawiera całą masę witamin – m.in.  A, D i E, które dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. Nie trzeba więc nikogo przekonywać, że częste jedzenie pstrąga jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chcą zachować młody wygląd i cieszyć się doskonałym zdrowiem. Nie bez znaczenia jest fakt, że 100 g ryby to zaledwie 116 kcal. O rujnowaniu sylwetki nie ma więc mowy!

(Visited 1 428 times, 1 visits today)

Wykonanie

1
Zrobione

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pstrągi opłukać, osuszyć. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie doprawić solą i pieprzem. Każdego pstrąga natrzeć z zewnątrz małą ilością oliwy (aby sreberko później ładnie odeszło).
Przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę, koperek, łyżkę oliwy lub roztopionego masła włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Ten farsz równomiernie rozprowadzić do środka każdego pstrąga, część delikatnie wbić do zrobionych nacięć na wierzchu ryb, zawinąć w folię aluminiową (sreberko). Położyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ponacinaną stroną do góry. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 20-25 minut (duże pstrągi).
Podawać np. z ugotowanym ryżem brązowym, młodymi ziemniaczkami. Po upieczeniu polewamy lekko sokiem z cytryny.

Asia

Pieczone piersi z kurczaka i czosnkowe ziemniaczki
poprzedni
Pieczone piersi z kurczaka i czosnkowe ziemniaczki
deser1
następny
Lekki deser musli o smaku jagodowym

Dodaj komentarz