1 0

Udostępnij przepis swoim znajomym:

Albo możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres url

Składniki

1 jajko
150 g cukinii
3 łyżki (30 g) mąki
szczypta soli
szczypta pieprzu np. ziołowego
szczypta oregano

Fit placki z cukinii

  • 7 min
  • Porcji 3
  • Łatwy

Opis

Kaloryczność całego przepisu – 230 kcal. Moje placki wykonałam z podwójnej porcji. Z jednej wychodzi około 3 placuszki.

Gdy pierwsze cukinie pojawiają się w ogródku babci to znak, że będę robić z niej coś pysznego! Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona przez wszystkich za wysoką wartość dietetyczną. Dlatego powinna być dodatkiem do wielu potraw i starajcie się ją przemycać jak najcześciej!

Ciekawostka: Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A. Ponadto warzywo to odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.

(Visited 18 163 times, 1 visits today)

Wykonanie

1
Zrobione

Cukinię obieramy, ścieramy na tarce lub lekko blendujemy (u mnie jest zblendowana, ale w kilka sekund aby nie była całkiem jak mamałyga). Dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy, mieszamy za pomocą widelca bądź łyżki.

2
Zrobione

Smażymy na małej ilości oliwy (u mnie masło Ghee) z obu stron. Po usmażeniu dodatkowo można podać z odrobiną śmietany i świeżym koperkiem. Smacznego!

Asia

deser1
poprzedni
Lekki deser musli o smaku jagodowym
faszerowanykurczakwciescie8
następny
Faszerowany kurczak w cieście francuskim

Komentarz Ukryj komentarze

Dodaj komentarz