0 1

Udostępnij przepis swoim znajomym:

Albo możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres url

Składniki

70 g kaszy jaglanej
50 ml mleka
2 szklanki wody
32 g cukru waniliowego
1 łyżka kakao
60 g daktyli
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki orzeszków ziemnych solonych
kilka harbatników (można pominąć)
garść migdałów na wierzch

Fit deser a`la Snickers

  • Porcji 2
  • Średni

Opis

Lubicie może snickersy? W sumie nie znam osoby, która by ich nie lubiła :) Przypomniała mi się scena ze Shreka i słynny monolog Osła: Osioł- no to może kremówki.? znasz kogoś kto jak mu powiesz ” ej. choćmy na kremówki” to powie ” nie stary , nie lubię kremówek”. KREMÓWKI SA PYCHA.! Tak samo jest ze Snickersem :) Wiem jednak, że nie wszyscy mogą sobie pozwolić na tą ilość kalorii więc przygotowałam jego dużo zdrowszą i bardziej dietetyczną wersję w postaci deseru! <3 Jest tu dużo orzeszków ziemnych, masło orzechowe, daktyle, masa z kaszy jaglanej… Jeżeli ten przepis Cię zaciekawił to koniecznie go wypróbuj!

(Visited 25 142 times, 17 visits today)

Wykonanie

1
Zrobione

Do jednej miseczki wkładamy daktyle, do drugiej migdały-obie miseczki zalewamy wrzątkiem aby daktyle zmiękły, a z migdałów szybko ściągnęła się skórka. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie wraz z cukrem waniliowym oraz mlekiem. Kasza powinna wsiąknąć całość wody i zwiększyć swoją objętość. Pod koniec dodajemy kakao, mieszamy dokładnie, odstawiamy do przestygnięcia, blendujemy na gładki mus. Za pomocą blendera lekko ubijamy herbatniki, orzeszki ziemne (nie na pył, tylko w kilka sekund je nieco skruszyć). Połowę masy orzechowej nakładamy do szklaneczek. Na to nakładamy masę jaglaną. Później znowu orzeszki.
Daktyle blendujemy na gładki mus, dodajemy masło orzechowe (najlepiej takie z kawałkami orzeszków), mieszamy łyżką, nakładamy na masę orzeszków do szklanek. Wierzch dekorujemy obranymi migdałami. Smacznego!

Asia

faszerowanapapryka5
poprzedni
Faszerowana papryka
koktajl
następny
Słoneczny koktajl z sokowirówki – moc witamin!

3 Komentarzy Ukryj komentarze

Dodaj komentarz