• Home
  • Obiad
  • Faszerowany kurczak w cieście francuskim
1 0

Udostępnij przepis swoim znajomym:

Albo możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres url

Składniki

1 ciasto francuskie
350 g piersi z kurczaka
szczypta przyprawy do kurczaka
1 serek kremowy Apetina o smaku: grillowana papryka i oliwki
2 ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki koperku
1/2 cukinii
1/2 marchwi
1 łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć)
kilka kropel sosu sojowego
2 plasterki żółtego sera
1 jajko
1 łyżeczka siemienia lnianego lub sezamu

Faszerowany kurczak w cieście francuskim

  • Porcji 2
  • Średni

Opis

Soczysta, cudownie pachnąca i pyszna roladka z kurczaka z warzywami w cieście francuskim to danie, które znakomicie pasuje i na obiad i na kolację. Doskonale smakuje podana na ciepło, oczywiście wyciągnięta prosto z piekarnika, jednak równie dobra jest na zimno. Do jej przygotowania użyłam aromatycznego, bardzo kremowego serka Arla Apetina o smaku grilowanej papryki i oliwek, dodałam też świeże warzywa jak cukinia, papryka czerwona, marchewkę, koperek, pietruszkę, które świetnie się z nim skomponowały, całość wyszła naprawdę znakomita. Do tego wypływający żółty ser w dziurkach między ciastem francuskim… Ah! Koniecznie wypróbujcie ten przepis <3


Twoja kuchnia ma to coś

(Visited 17 864 times, 8 visits today)

Wykonanie

1
Zrobione

Paprykę, marchew oraz cukinię trzema na tarce o grubszych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z warzywami, przyprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym, solą, pieprzem. Odstawiamy.

2
Zrobione

Pierś z kurczaka dzielimy na dwie części, ubijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Ciasto francuskie dzielimy na dwie części i na środku każdej kładziemy naszego kurczaka. Smarujemy go serkiem Apetina (około 1 łyżka na kurczaka).

3
Zrobione

Na serek nakładamy warzywka.

4
Zrobione

Zawijamy roladkę, na wierzch nakładamy plasterek żółtego sera (można sobie pomóc wykałaczką aby podczas pieczenia nic się nie rozwaliło.

5
Zrobione

Na wysokości roladki ciasto tnę na paski, moim zdaniem ładniej wyglądają węższe, tak robię z każdej strony. Dół i górę ciasta, czyli te szersze kawałki boków, zakładam na roladkę, a następnie na przemian zakładam paski z boków roladki. Zarówno pomiędzy dolnymi i górnymi, a także bocznymi paskami zostawiam malutkie odstępy tak aby w trakcie pieczenia sok mógł odparowywać.

6
Zrobione

Gotowe roladki smaruję z wierzchu roztrzepanym jajkiem, posypuje wierzch siemieniem lnianym lub sezamem, wkładam je do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piekę przez ok. 30 minut.

Asia

placki2
poprzedni
Fit placki z cukinii
serniczki6
następny
Owsiane serniczki z jagodami

Komentarz Ukryj komentarze

Pycha! Niestety zapomniałam o koperku i pietruszce bo nie było o tym napisane w żadnym kroku a sama zorientowałam się dopiero jak już wszystko zawinęłam ale i tak mega smaczne :)

Dodaj komentarz