2 0

Udostępnij przepis swoim znajomym:

Albo możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres url

Składniki

4 czerwone papryki
1/2 czerwonej papryki (dodatkowo)
1 mniejsza cebula
500 g piersi z kurczaka
szczypta przyprawy do kurczaka
200 g pieczarek
1 saszetka ryżu białego lub brązowego
1/4 puszki kukurydzy
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
szczypta soli, pieprzu

Faszerowana papryka

  • 45 min
  • Porcji 4
  • Średni

Opis

Papryka jest wprost skarbnicą wartości odżywczych, a wszystko to przy bardzo małej zawartości kalorii. Co więcej, jest naprawdę smaczna i mało kto jej nie lubi – jest chrupiąca, soczysta i ta dojrzała – wspaniale słodkawa. Teraz kiedy mamy na nią sezon, a w sklepach jest ona coraz tańsza to aż żal nie zrobić faszerowanej czerwonej papryki! Nadziana po brzegi mięsno-warzywnym risottem jest po prostu rewelacyjna w smaku :) To pomysł na prosty, smaczny zapiekany obiad i co najważniejsze lekki i bardzo sycący.

(Visited 22 901 times, 1 visits today)

Wykonanie

1
Zrobione

Ryż gotujemy wraz ze szczyptą soli i curry według instrukcji producenta. Cebulkę kroimy drobno, podsmażamy na oliwie. Kurczaka również kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli gdy się ona ładnie zeszkli. Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W tym czasie kroimy pieczarki, 1/2 papryki, wsypujemy również kukurydzę oraz przyprawy: paprykę słodką, ostrą.

2
Zrobione

Na końcu dodajemy ugotowany ryż, wlewamy około 1/2 szklanki wody. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry.

3
Zrobione

Cztery papryki nadkrajamy z wierzchu, wyciągamy ich środek oraz pestki. Do każdej nakładamy farsz, przykrywamy paprykową czapeczką. Najlepiej zawinąć każdą z osobna sreberkiem podczas pieczenia.Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

Asia

trufle5
poprzedni
Kulki mocy
deser2
następny
Fit deser a`la Snickers

Dodaj komentarz