0 0

Udostępnij przepis swoim znajomym:

Albo możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres url

Składniki

450 g jogurtu naturalnego
2 łyżki żelatyny
6 łyżek wody
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 łyżki ksylitolu
200 g truskawek

Deser truskawkowy z Chia

  • 15 min + chłodzenie 1h
  • Porcji 2
  • Łatwy

Opis

Lekki, pyszny deser jogurtowo-truskawkowy z nasionami Chia. Zdecydowanie odchudziłam wersję tradycyjnych serniczków z musem truskawkowym zastępując ser jogurtem naturalnym, a cukier ksylitolem. Wzbogaciłam dodatkowo smak cukrem z prawdziwą wanilią i moimi ulubionymi nasionami Chia. Uważam eksperyment za bardzo udany i mam nadzieję, że się na niego skusicie :)

(Visited 1 896 times, 1 visits today)

Wykonanie

1
Zrobione

W rondelku wymieszać żelatynę z wodą. Zostawić na kilka sekund, żeby namokła. Rondelek postawić na gazie i podgrzać (nie gotować!) przez chwilę, aż żelatyna się rozpuści. Dodać jedną łyżkę jogurtu wymieszać. Dodajemy pozostały jogurt, ksylitol, cukier waniliowy, miksujemy. Na końcu dodajemy nasionami Chia, mieszamy za pomocą łyżki. W osobnym naczyniu blendujemy truskawki na gładki mus. Do dwóch pucharków przekładamy masę jogurtową, na wierzch zblendowane truskawki- chłodzimy minimum godzinę w lodówce, aby nasionami napęczniały. Smacznego!

Asia

Wegetariańskie spaghetti
poprzedni
Wegetariańskie spaghetti z czosnkiem i papryką
Kurczak słodko-kwaśny
następny
Kurczak słodko-kwaśny

Dodaj komentarz