• Home
  • Deser
  • Buraczane brownie (bez glutenu,tłuszczu)
3 0

Udostępnij przepis swoim znajomym:

Albo możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres url

Składniki

300 g surowych buraków
200 ml mleka roślinnego
200 g mąki bezglutenowej
45 g naturalnego kakao
120 g ksytolitu lub ewentualnie np 5 łyżek miodu lub 100 g cukru
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Buraczane brownie (bez glutenu,tłuszczu)

  • 120 min
  • Średni

Opis

Dzisiaj w mojej kuchni zagościło pewne ciekawe i dość kontrowersyjne – brownie z…buraka, które upiekłam :) Zaskakujące jest to, że nie zawiera tłuszczu oraz glutenu, a w dodatku jest z dodatkiem buraka… Wydaje się to niemożliwe, a jednak! Szczerze mówiąc sama nie mogłam uwierzyć, że coś takiego w ogóle może powstać bo niby jakim cudem :) Po upieczeniu nie jest suche, a porządna ilość wysokiej jakości kakao sprawia, że smak buraka nie jest jakoś mocno wyczuwalne. Gdybym nie wiedziała z czego jest to sama bym się nie domyśliła!

 

(Visited 14 108 times, 1 visits today)

Wykonanie

1
Zrobione

Buraki obieramy, kroimy w kostkę i miksujemy z połową ilości mleka na puree, dodajemy pozostałe mleko i mieszamy.

2
Zrobione

W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki i dodajemy puree z mlekiem, mieszamy dokładnie. (Od razu się przyznaję, że skończył mi się ksytolit i zastąpiłam go zwykłym cukrem).

3
Zrobione

Formę o wym. 20x20 cm wykładamy sreberkiem i przekładamy do niej masę. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut, do "suchego patyczka". Po upieczeniu można udekorować świeżymi owocami np truskawkami. Smacznego! :)

Asia

Omlet szpinakowy
poprzedni
Omlet szpinakowy
Cytrynowy detox
następny
Cytrynowy odchudzający detox

3 Komentarzy Ukryj komentarze

Myślę, że tak :) tylko wtedy nie będzie bezglutenowe, więc jeżeli Ci to nie przeszkadza to jak najbardziej! Pozdrawiam

Dodaj komentarz