1 0

Udostępnij przepis swoim znajomym:

Albo możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres url

Składniki

2 szklanki płatków owsianych
60 g masła
100 ml miodu naturalnego
1 łyżka cukru brązowego
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka nasion chia
1 łyżka sezamu
1 łyżka siemienia lnianego
6 kostek czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao
2 łyżki mleka

Batoniki musli z gorzką czekoladą

  • 5 min + chłodzenie 2 h
  • Porcji 10
  • Łatwy

Opis

Często dopada nas w ciągu dnia ochota na coś słodkiego. Wchodząc do sklepu oczami jemy wszystkie snicersy, liony, princessy, a ostatecznie kupujemy batoniki light typu musli, które jako przedstawiciel grupy słodyczy, ciast i wypieków ma małą zawartość tłuszczy nasyconych – co liczy się oczywiście na plus. Jednak nie zapomnij o dużej zawartości węglowodanów, które są potrzebne w naszej diecie, ale jedzone w nadmiarze mogą nam przeszkodzić w osiągnięciu lub utrzymaniu zgrabnej sylwetki.

Ja przygotowałam dzisiaj domowe batoniki musli (bez pieczenia) z gorzką czekoladą, płatkami owsianymi, żurawiną, nasionami chia, siemieniem lnianym. Są mega proste w przygotowaniu, a dodatki jakie dodasz zależą tylko i wyłącznie do Ciebie. Już dawno się tak pozytywnie nie zaskoczyłam! W smaku są świetne, pięknie się kroją, nie kruszą się jak tylko weźmiesz je do ręki. Sprawdzą się rewelacyjnie jako przekąska w szkole, pracy, czy weeekendowym pikniku :) Wykonuje się je parę minut lecz później należy je schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.

(Visited 27 245 times, 1 visits today)

Wykonanie

1
Zrobione

Masło, miód oraz cukier brązowy gotujemy w małym rondelku do połączenia się wszystkich składników.

2
Zrobione

Płatki owsiane błyskawiczne prażymy na patelni około 3 minut.

3
Zrobione

Do miski wrzucamy lekko przyprażone płatki owsiane, żurawinę, sezam, siemię lniane, nasiona chia.

4
Zrobione

Wlewamy roztopione masło, wsypujemy pokrojone drobno 2 kostki czekolady. Całość mieszamy łyżką- jeżeli masa będzie wciąż bardzo sypka to dajemy jeszcze np. łyżkę miodu. Przekładamy do małej blaszki- najlepiej keksówki, dokładnie, równomiernie ugniatamy. Wkładamy do lodówki na godzinę. Pozostałą czekoladę wrzucamy do kubka, rozpuszczamy z mlekiem np. w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, mieszamy łyżeczką, polewamy z wierzchu nasze batoniki i znowu chłodzimy minimum godzinę. Smacznego!

Asia

Owsiany koktajl z grejpfruta
poprzedni
Owsiany koktajl z grejpfruta
Koktajl ogórkowo-bananowy
następny
Koktajl ogórkowo-bananowy

2 Komentarzy Ukryj komentarze

Jest tylko jeden minus, gotowany miód nie ma żadnych wartości poniewarz po przekroczeniu pewnej temperatury zamienia sie w zwykły cukier. Ja bym przestudziła masło i cukier po rozpuszczeniu i dopiero dodałabym miód, jeśli masło jeszcze będzie ciepłe ale nie gorące to miód się rozpuści ale nie straci swoich właściwości odżywczych….

Dodaj komentarz